Bijna iedereen kent het kwadrant: van onbewust onbekwaam, naar onbewust bekwaam. Het liefst zijn we onbewust bekwaam. Dat is ook de grote wens van veel organisaties als het gaat om Cyber Security. Het is geen nieuws: de zwakste schakel in deze snel veranderende wereld van Cyber Security is nog steeds de mens. Voor cybercriminelen zijn de “onbewust onbekwamen”, de zwakke broeders links onder in het kwadrant, de makkelijkste prooi. Zij zijn zich niet bewust van enig gevaar, laat staan dat ze zich er tegen wapenen. Kwetsbaarder kan bijna niet. De vraag is hoe we dit gaan veranderen. Navaio gaat de uitdaging aan: User security awareness door middel van gamification, het spelen van een spel.

Bewustzijn

Je kent die verkeersborden vast wel: overstekend wild. Iedereen weet van het bestaan, je merkt ze op, maar écht je rijgedrag erop aanpassen doe je niet. Ik was een keer onderweg naar Zandvoort, dwars door de duinen, in het donker en ik passeerde weer zo’n bord. Tientallen malen al had ik dat bord gepasseerd. Ik reed de bocht door, maar even verderop werd mijn aandacht getrokken door een groot hert en een everzwijn, in de berm langs de weg. Ik schrok, remde maar zag na enkele ogenblikken dat het geen levend wild was, maar een levensgroot duplicaat. Mijn aandacht was meteen getrokken, maar kennelijk moest ik hiermee wel eerst geconfronteerd worden voordat ik anders handelde.

Bewustwording

Helaas komt het bijna dagelijks voor dat we door een te laag bewustzijn in de problemen komen. Facebook-medewerkers die onbeveiligd wachtwoorden opslaan, miljoenen burgerservicenummers die in India op straat kwamen te liggen of de NAW-gegevens die door een verkeerde link bij de site Vakantieveilingen in handen kwamen van een derde persoon. Bij Navaio willen wij graag een stap vooruit denken. Je niet eerst laten treffen door een schadelijke phishing mail of te maken krijgen met wachtwoorden die gelekt zijn. Nee, wij willen bewustzijn aan de voorkant creëren, zodat je er direct naar kunt handelen. Je leert een kind dat het voor een rood stoplicht moet wachten totdat het groen wordt, omdat er anders een gevaarlijke situatie ontstaat. Een voetbalcoach leert zijn elftal door middel van tactiek hoe het tegen een bepaalde tegenstander moet spelen. Eèrst leer je, daarna handel je ernaar. Je creëert bewustwording. Wij brengen die bewustwording bij door middel van gamification. Via onze database met specifieke content op het gebied van informatiebeveiliging die wij gemakkelijk kunnen laden in een app, brengen wij medewerkers spelenderwijs kennis bij. Dit zal uiteindelijk leiden tot een betere bewustwording.

Doelstellingen

De Veilig Bewust Game is makkelijk te adopteren. Je kunt al door enkele drukken op de knop beginnen met spelen. Vooraf bespreken we met elkaar de doelstellingen, stemmen de gewenste onderwerpen af en wij zorgen dat de relevante vragen uit onze database terecht komen bij de gewenste doelgroep. De game is speciaal ontwikkeld om jou als individu een zo optimaal mogelijke leeroplossing te bieden. Omdat er veel gebruik gemaakt wordt van artificial intelligence, leert de app jou als speler écht kennen. Pushberichten ontvang je op momenten waarop je vaak speelt en vragen blijven terugkomen totdat je het antwoord uit je hoofd weet. Door middel van het ingebouwde management-dashboard kunnen we heel duidelijk de voortgang monitoren, zien we dat de kennis toeneemt en ook behouden blijft.

Ludiek leren

Uiteindelijk kun je als bedrijf technisch gezien alles op orde hebben, maar als medewerkers niet weten hoe ermee om te gaan, ben je alsnog zeer kwetsbaar. Daarom kiezen wij voor een game met persoonlijke focus, gericht op de individuele leerbehoefte. En wie vindt het nou niet gaaf om op een ludieke manier te leren, kundiger en meer bewust te worden?

User Security Awareness staat op de roadmap van veel bedrijven, maar er moet wel focus en begeleiding zijn. Wij helpen je hiermee. Meer weten over de Veilig Bewust Game? Bekijk onze Veilig Bewust pagina. Meer weten? Stuur een mailtje naar info@navaio.com of bel 023 5344496.